Jak wybrać mikrofalówkę?

Kuchenka mikrofalowa to nowoczesny sprzęt AGD, który przyda się w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża już sobie szybkiego przygotowania posiłku bez tego urządzenia.
Kuchenka mikrofalowa umożliwia szybkie przygotowanie wielu posiłków. Z jej pomocą można bardzo szybko odgrzać potrawę, rozmrażać jedzenie, opiekać, gotować i piec. Tak wiele możliwości zastosowań sprawia, że coraz więcej osób decyduje się zakupić ten sprzęt AGD.
Na rynku urządzeń AGD dostępne jest wiele tego typu urządzeń. Różnią się między sobą funkcjami, rozmiarami, pojemnością. Wybór nie jest więc prosty. Przed zakupem należy rozważyć przede wszystkim to, do jakich celów używać będziemy naszą mikrofalę. Kuchenki te posiadają bowiem różne funkcje, dlatego warto zastanowić się, które będą nam w ogóle potrzebne. Bardzo popularne funkcje mikrofalówek to między innymi gotowanie na parze, 6 zmysł, który zapewnia optymalne wykorzystanie energii, Jet Defrost, czyli szybkie rozmrażanie, Jet Start, czyli bardzo szybkie odgrzewanie i wiele innych.
Jednym z podstawowych kryteriów podziału kuchenek jest liczba funkcji ogrzewania. Wyróżniamy tutaj mikrofale jednofunkcyjne do ogrzewania, rozmrażania i gotowania, mikrofalówki dwufunkcyjne, które wyposażone są w grill oraz urządzenia wielofunkcyjne gdzie oprócz grilla, do zapiekania wykorzystywane jest też gorące powietrze.
Kupując kuchenkę mikrofalową trzeba też pamiętać o tym, że nie wszystkie naczynia będą odpowiednie do tego, aby je tam umieścić. Działa bowiem na nie bardzo gorące powietrze. W mikrofali na pewno sprawdzą się naczynia porcelanowe i kamionkowe, silikonowe, ze szkła do gotowania, wkłady do gotowania na parze, miski termoplastikowe, naczynia przeznaczone do gotowania jajek oraz naczynia plastikowe z odpowiednim oznaczeniem, które przystosowane są do mikrofali.
POWIĄZANE PORADY
Jak wybrać meble do kuchni?

Otwieramy lokal gastronomiczny
POWIĄZANE WPISY
