Jakie maszyny do produkcji ciastek wybrać?

Jakie maszyny do produkcji ciastek wybrać?
Wszystko, co słodkie kojarzy się z przyjemnością. Ale czy słodki biznes do lekkich i przyjemnych również należy? Można powiedzieć, że tak, ale trzeba poświęcić jego rozwojowi wiele uwagi. Cukiernia czy piekarnia to dość stabilny biznes, dlatego też z branży istnieje tak wiele firm działających od dziesięcioleci, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Świeże pieczywo kupujemy niemal każdego dnia przez cały rok. Co więcej, od kilku lat zaobserwować można zwiększenie zainteresowania ciastami i słodyczami, które są doskonałą alternatywą dla przesłodzonych batoników i czekolad. Skoro potrzeby konsumentów są znacznie większe, warto więc wejść w biznes i założyć własną piekarnię lub cukiernię.

Cukiernie i piekarnie są dość specyficznymi miejscami, w których ofertę można praktycznie dowolnie zmieniać. Wszystko zależy od rodzaju biznesu (piekarnia/cukiernia), lokalizacji oraz wielkości produkcji. Bez względu na powyższe kryteria, aby odnieść sukces trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie zakładu. Warto mieć na uwadze, że zupełnie inne maszyny piekarnicze znajdą zastosowanie w małym lokalu, a inne w ogromnej hali prowadzącej ciągłą produkcję jednego rodzaju wypieku. Istnieje jednak kilka typów maszyn, które powinny się znaleźć w każdym nowoczesnym i profesjonalnym zakładzie. O jakich urządzeniach mowa?

Formowanie ciasta
Jedną z podstawowych maszyn w wyposażeniu piekarni i cukierni jest odpowiedni automat do formowania ciasta. Tego typu maszyna przeznaczona jest do przygotowania ciasta oraz dozowania go wprost na blachy wypiekowe. W zależności od typu urządzenia i modelu, może ono pracować z ciastem w różnych kolorach oraz z nadzieniem lub polewą. Co więcej, automaty do formowania mają zdolność tworzenia ciasteczek w wielu różnych formach, kształtach i zdobieniach.
Wybierając wyposażenie tego typu warto zwrócić na wysokiej jakości maszyny marki Hasborg. To jedne z najlepszych na rynku urządzeń, które znane są ze swej niezawodności i wydajności. Wśród maszyn do formowania tego producenta dostępne są m.in. Triomax czy Quatromax, które z powodzeniem sprawdzą się w średnim lub dużym przedsiębiorstwie. Wymienione urządzenia pozwalają tworzyć pierniczki, muffiny, ciastka kruche, biszkopty czy kokosanki. Dodatkowo, każdą z wymienionych maszyn można doposażyć w dodatkowe funkcje, dostosowane do potrzeb klienta.

Wypiek
Kolejnym istotnym elementem w wyposażeniu piekarni jest nic innego jak piec. Można właściwie uznać, że to podstawa. Odrębny piec sprawdzi się zwłaszcza w naprawdę dużym zakładzie, w którym można utworzyć pełną linię produkcyjną. W ofercie marki Hasborg znajduje się wysokiej jakości piec tunelowy. Dzięki doskonałej izolacji cieplnej, piec zapewnia zatrzymanie największej możliwej ilości ciepła w środku komór wypiekowych. W efekcie tego maszyna potrzebuje znacznie mniejszej ilości gazu, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości produktów końcowych.
Piec tunelowy posiada wyposażenie pochodzące od najlepszych światowych producentów. Co istotne, maszyna może działać zarówno samodzielnie, jak i wraz z pozostałymi automatami do formowania marki Hasborg.

Jakie wyposażenie wybrać do małej cukierni?
W przypadku małych kawiarni czy restauracji, które chcą rozszerzyć ofertę swojego lokalu o pyszne słodkości, przydadzą się zupełnie inne urządzenia. Z myślą o takich przedsiębiorstwach Hasborg stworzył urządzenie o przyjemniej nazwie Baby-Maxdrop. Jest to nowoczesne i wielofunkcyjne urządzenie, które w krótkim czasie wykona pracę nawet kilku doświadczonych cukierników. Maszyna formuje i wypieka ciasto, tworząc powtarzalne, estetyczne i smakowite bezy, groszek ptysiowy, eklery, kokosanki czy biszkopty i muffiny. Baby-Maxdrop ma niewielki rozmiar i z łatwością zmieści się na zapleczu restauracji czy kawiarni.

Każdy zakup sprzętu piekarniczego należy traktować jak inwestycję. Dlatego też być może nie warto oszczędzać i wybierać pierwszego lepszego wyposażenia do cukierni. Mimo iż prowadzenie biznesu w branży piekarniczej nie wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem, konkurencyjność jest naprawdę duża. Dlatego też organizując biznes, trzeba mieć na uwadze sezonowość ofert (np. ciasta świąteczne czy torty weselne), lokalizację punktu i rodzaj tworzonego produktu. Odpowiednie wyważenie wymienionych składników to najlepszy przepis na sukces.