Otwieramy lokal gastronomiczny

Otwieramy lokal gastronomiczny
Gastronomia to branża, w której cały czas coś się dzieje. Dlatego też wiele osób zastanawia się nad założeniem własnego lokalu gastronomicznego. Może być to restauracja, bar szybkiej obsługi, a nawet usługi cateringowe. Aby założyć lokal w pierwszej kolejności przygotować będziemy musieli stosowny plan. Później należy zgromadzić fundusze potrzebne na rozpoczęcie działalności i przystąpić do realizacji marzeń.

Wkład finansowy na otworzenie gastronomii jest niemały

Konieczne będzie bowiem zakupienie lokalu lub ewentualnie jego wynajęcie - a to są niemałe comiesięczne koszty. Potrzebować będziemy też profesjonalnych urządzeń, a także sprzętów gastronomicznych, których przykładem jest profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej STALGAST. Potrzebne będą też produkty spożywcze. Na początku restauracja czy też bar może nie przynosić zbyt dużych dochodów. Potrzebna nam będzie także zatem reklama, by wypromować działalność. Klient potrzebuje wabika, który zachęci go, by wejść akurat do tego, a nie innego lokalu. To co znane, wydaje nam się bardziej przyjazne. Warto zatem zainwestować w reklamę - zarówno tą tradycyjną, jak i internetową. Dobrze byłoby założyć stronę internetową i zadbać o różne formy promocji w sieci.

Pamiętajmy, że lokal musi spełniać wymogi sanitarne, higieniczne

Panować w nim musi należyta czystość, zgodna z obowiązującymi standardami. Nie może być mowy o jakichkolwiek nieprawidłowościach w tym zakresie, albowiem zła opinia o lokalu bardzo szybko się rozchodzi. Jeśli będziemy postrzegani jako lokal brudny, wątpliwej jakości - taki stygmat może do nas zostać przyczepiony na dobre. A od tego krok do całkowitego bankructwa. Aby założyć lokal gastronomiczny należy oczywiście zdobyć konieczne koncesje oraz pozwolenia - to są kwestie natury formalnej. Jeśli chcemy w naszej gastronomii sprzedawać alkohol również musimy posiadać stosowne pozwolenie. W przypadku, gdy zatrudniamy pracowników - muszą mieć oni kwalifikacje i uprawnienia do pracy z żywnością. Pracownik musi także przejść konieczne szkolenie BHP i kurs dotyczący obsługi znajdujących się w miejscu pracy urządzeń.

POWIĄZANE PORADY

Jak wybrać meble do kuchni?

Jednym z pomieszczeń, które wyposażyć w sposób profesjonalny jest zdecydowanie najciężej okazuje się kuchnia. Jest to dylemat dla wielu zwłaszcza z tego względu, że mebli kuchennych jakie możliwe są do aranżacji naszych...
Otwieramy lokal gastronomiczny

Otwieramy lokal gastronomiczny

Gastronomia to branża, w której cały czas coś się dzieje. Dlatego też wiele osób zastanawia się nad założeniem własnego lokalu gastronomicznego. Może być to restauracja, bar szybkiej obsługi, a nawet usługi cateringowe.

POWIĄZANE WPISY

KERNAU AGD

KERNAU AGD

ul. Danielewicza 6/14 37-100 Łańcut woj. podkarpackie
Pasją firmy Kernau jest produkcja sprzętu AGD, za którego atrybuty należałoby uznać dr
https://www.kernau.com/
Ilość odwiedziń: 1705
Ocena: 0
Komentarzy: 0
Ostatnia wizyta: 07.02.2023
Data dodania: 06.09.2019
agd okapy piekarniki

JanTar AGD

ul. Zawiszy Czarnego 8a 35-082 Rzeszów woj. Podkarpackie
Jantar AGD to autoryzowany serwis AGD, który powstał jeszcze w 1988 roku. Na początku by
http://www.jantar-agd.pl/
Ilość odwiedziń: 2609
Ocena: 0
Komentarzy: 0
Ostatnia wizyta: 08.02.2023
Data dodania: 23.02.2017
serwis AGD usługi naprawcze serwis gwarancyjny
>